Banca din România ce a influențat mersul lucrurilor în Războiul de Independență. Cum a reușit asta [VIDEO]
Banca Marmorosch Blank a fost una dintre primele instituții financiare create în România și a jucat un rol crucial în dezvoltarea sectorului bancar autohton.
Procesul de modernizare al statului român a evoluat în paralel cu evoluția băncilor care au susținut economia, în acea perioadă.
Banca Marmorosch, cea mai faimoasă instituție financiară din România
Comunitatea evreiască a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării sistemului financiar și bancar modern din România.
Încă dinainte de anii 1850, membrii acestei comunități, inclusiv zarafii, negustorii și bancherii, nu doar că au păstrat o evidență financiară riguroasă, ci au introdus inclusiv instrumente specifice instituțiilor financiare moderne, cum ar fi cambii, cecuri, scrisori circulare sau chiar transferuri.
Personalități precum Hillel Manoach, Solomon Halfon, Michel Daniel sau Mauriciu Blank, prin activitatea lor în domeniul financiar și de credit, au avut un rol semnificativ în stabilirea fundamentelor sistemului bancar românesc.
Banca Marmorosch, una dintre primele bănci înființate în România și poate cea mai faimoasă din istorie, a fost co-fondată de Jacob Loebel, cumănatul lui Jacob Marmorosch și primul director al Băncii României, precursorul BNR.
Jacob Marmorosch, un zaraf și comerciant din București, a creat în 1848, împreună cu cumnatul său Jacob Lobel, o firmă cu un capital de 30.000 de lei. În timp, activitățile comerciale au fost înlocuite cu operațiuni bancare.
Influența din perioada Războiului de Independență
În 1863, Jacob Marmorosch l-a angajat pe Mauriciu Blank, după ce Iacob Lobel a plecat din firmă în anul 1857. Mauriciu Blank era un tânăr extrem de eficient în administrarea băncii Marmorosch, astfel că a devenit partener în 1874, iar astfel instituția a fost redenumită Marmorosch Blank.
În timpul Războiului de Independență, această bancă a finanțat furnizorii armatei ruse, a fost implicată în construcția de căi ferate, în susținerea proiectelor publice, a activităților industriale, a emiterii de împrumuturi locale și a asigurărilor, printre altele.
Mauriciu Blank a fost, de asemenea, un promotor al modernizării și eficientizării sistemului de plăți din România. După Primul Război Mondial, când sistemul primitiv al plăților a cauzat adesea crize de numerar, conducerea BNR și a marilor bănci s-a reunit în 1919.
Mauriciu Blank, în numele băncilor de top din București, a sugerat înființarea unei Case de Compensații la București, contribuind, în acest fel, la dezvoltarea sistemelor de plăți electronice în economia românească.